Stelconplaten zijn gemakkelijk van klei te maken. Klei van de Action of DAS klei is hiervoor goed te gebruiken. Kneed de klei eerst goed, hierdoor wordt het een stuk gemakkelijker om de klei vervolgens te rollen dan wanneer je het gelijk uitrolt.

Met een stuk PVC buis wordt de klei gerold, leg aan de zijdes bijvoorbeeld een stuk hout zodat de klei dezelfde hoogte blijft. Als het eenmaal goed uitgerold is dan kan de overtollige klei weg worden gesneden met een afbreekmes/hobbymes. Vervolgens kan de klei worden geschuurd om oneffenheden weg te krijgen.

dan kunnen de stelconplaten in de klei worden gesneden (terwijl het dus nog "nat" is). De stelconplaten worden 2,4x2,4 cm. Doormiddel van een blokhaak en meetlint wordt het recht.

Als alle stelconplaten zijn gesneden dan is het tijd om het geheel een kleurtje te geven. De betonplaten verf ik met Faller 180507 en een klein beetje van Heki 6601 erdoor. Dit geeft een goede kleur voor een stelconplaat. Hoe lichter de kleur, hoe nieuwer de stelconplaat lijkt. Dit is dus aardig te bepalen. Het volgende schilderwerk zijn de metalen randen rondom de stelconplaten. Plak steeds verticaal de strepen af, en schilder het. Doe dat vervolgens ook horizontaal. De gebruikte verf hiervoor is Revell mat 83.

En na dit te hebben gedaan is dit het resultaat, het lijkt gelijk al meer op een stelconplaat.

Om de betonplaten te kunnen ophijsen, zitten er 2 hijsogen aan de platen. Breng op bijvoorbeeld een satéprikker wat verf aan en maak 2 stipjes op elke stelconplaat om dit na te maken.



Met details wordt het geheel gelijk wat levendiger.

De laatste (optionele) stap is het aanbrengen van onkruid. Met Woodland Scenics T45 kan dit gemakkelijk na worden gebootst.



Dit artikel is uitgebreid te lezen in het februari nummer van Railhobby in 2014.